“Gezondheid is méér dan niet ziek zijn. Het gaat om regie, veerkracht en vertrouwen in je eigen kunnen.”
Dat is de overtuiging van Susan van Kempen, leefstijlcoach in de regio Den Bosch. Vanuit haar brede ervaring en oprechte betrokkenheid begeleidt zij mensen die na kanker willen werken aan hun herstel en vitaliteit. In dit interview deelt ze haar persoonlijke motivatie, visie op leefstijlcoaching en wat cliënten van haar kunnen verwachten.
Susan studeerde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen aan Wageningen University en werkte onder andere bij de Consumentenbond en Humanitas. Vooral bij Humanitas zag ze van dichtbij hoe gezondheid samenhangt met veel meer dan alleen voeding of beweging.
“Met name bij Humanitas kwam ik veel bij mensen thuis en zag ik dat het niet alleen gaat om een steuntje in de rug bij de opvoeding van de kinderen, inzicht en overzicht bij je financiën of het verbreden van je netwerk om je minder eenzaam te voelen…. Er zijn zoveel meer aspecten die bepalen of je je gelukkig, gezond en fit voelt. In mijn eigen leven had ik ook ervaren hoe belangrijk een gezonde leefstijl is, juist in moeilijke tijden. Alles viel op z’n plek toen ik in 2017 afstudeerde aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid.”
Sindsdien begeleidt Susan mensen die hun gezondheid willen versterken, onder andere via het OLaR-CooL programma.
Volgens Susan is het belangrijk dat mensen na kanker opnieuw leren ervaren waar ze wél invloed op hebben.
“Inmiddels is steeds duidelijker aangetoond dat gezonde leefstijl een belangrijke rol speelt in preventie maar ook in omgaan met gevolgen van en na kanker. Daarnaast geloof ik heel erg in het idee dat je hiermee zélf een (en zelfs meerdere) instrumenten in handen hebt om jezelf beter in je energie en kracht te (gaan) voelen.”
Dat gevoel van regie is voor veel cliënten enorm waardevol. Ze merken dat ze zélf stappen kunnen zetten, hoe klein ook.
Susan staat bekend om haar rustige, empathische stijl van begeleiden. Ze werkt altijd vanuit kennis van zaken en in kleine stappen vooruit.
“Ik probeer in te gaan op dat wat iemand zélf nodig denkt te hebben en mee aan de slag wil. Ik vind het belangrijk te benadrukken dat iemand vanuit eigen regie aan de slag mag gaan.”
Die aanpak werpt zijn vruchten af. Zo begeleidde Susan onlangs een cliënt die aanvankelijk overweldigd was door alles wat op haar afkwam.
“Iemand gaf aan dat het programma haar tips handvatten, herkenning, contact en plezier gaf waardoor er ruimte ontstond voor haarzelf om stap voor stap te leren, uit te proberen, te zoeken en vinden wat bij háár paste..”
Wat haar het meeste energie geeft? De kleine momenten van vooruitgang.
“Als iemand zegt: ‘Ik voel me weer in beweging komen’ of ‘Ik heb ontdekt wat voor mij werkt’ – dan weet ik dat mijn werk ertoe doet. Ik ben altijd positief gestemd na een werkdag. Het is bijzonder om mensen op deze manier te mogen begeleiden.”
Susan past haar eigen adviezen ook zelf toe. Vroeger was ik ook veel meer van “grote stappen, snel thuis” met als gevolg dat je dan teveel hooi op je vork kan nemen, nu hak ik werkzaamheden in kleinere stukjes en kan ik mijn energie beter verdelen. Of het opbouwen van lange afstandswandelingen, iets wat ik graag doe, dat kan je trainen door op te bouwen vanuit kortere afstanden. Practice what you preach, dat past wel bij mij.
Ben je op zoek naar leefstijlbegeleiding na kanker in de regio Den Bosch? Neem gerust contact op met Susan via:
Wil jij zelf aan de slag als oncologisch leefstijlcoach binnen het OLaR-CooL programma? Kijk op www.olarcoaching.nl en ontdek hoe ook jij kunt bijdragen aan herstel en vitaliteit na kanker.