Olar Logo
Olar Favicon
Werken met aI

AI in de oncologische leefstijlcoaching

wesley_van_hemert
Wesley van Hemert
28 mei 2025

Leefstijlcoaching wordt steeds belangrijker in het herstel na kanker. Tegelijk neemt de druk op zorgprofessionals toe: hoe begeleid je mensen duurzaam, persoonlijk én efficiënt? Kunstmatige intelligentie (AI) biedt hierin kansen. Niet als vervanging van de leefstijlcoach, maar als slimme ondersteuning.

Bij OLaR Coaching verkennen we actief de mogelijkheden van AI in onze aanpak. Maar belangrijker vinden we de vraag: hóe zet je AI verantwoord en ethisch in, juist bij mensen in een kwetsbare fase?

Wat AI kan bijdragen aan leefstijlcoaching na kanker

Slimmer signaleren

AI kan leefstijlpatronen herkennen die voor het menselijk oog soms onzichtbaar blijven. Denk aan subtiele veranderingen in slaap, stemming of activiteit – signalen die mogelijk wijzen op overbelasting of terugval. Als cliënten ervoor kiezen om zulke gegevens te delen, krijgt de leefstijlcoach aanvullende inzichten die kunnen helpen om de begeleiding beter af te stemmen op wat iemand op dat moment nodig heeft.

Persoonlijker adviseren

AI kán maatwerk op schaal ondersteunen – mits cliënten daar expliciet voor kiezen. Door vrijwillig gegevens te delen uit vragenlijsten, wearables of sessieverslagen, kunnen zij profiteren van gepersonaliseerd leefstijladvies dat beter aansluit bij hun unieke herstelproces. Maar altijd op hun voorwaarden – met volledige transparantie en behoud van regie.

Efficiënter werken, meer tijd voor contact

AI biedt in de toekomst mogelijkheden om leefstijlcoaches te ondersteunen bij het structureren van sessieverslagen, het prioriteren van gespreksonderwerpen of het genereren van terugkoppeling. Dat zou kunnen helpen om de administratieve belasting te verlagen en meer ruimte te creëren voor persoonlijke aandacht tijdens de sessies.

Bij OLaR Coaching verkennen we op dit moment nog niet actief de inzet van AI in dit deel van het traject. Als we dat in de toekomst gaan doen, dan altijd met volledige transparantie en met de garantie dat cliënten zelf kunnen bepalen of en hoe hun gegevens worden gebruikt.

Vertrouwen als voorwaarde: het ethische perspectief

Technologische innovatie kan veel betekenen voor de zorg, maar vraagt ook om zorgvuldigheid. Zeker voor mensen die leven met of na kanker. Bij OLaR Coaching vinden we het belangrijk dat de inzet van AI altijd begrijpelijk en controleerbaar blijft. Cliënten moeten kunnen vertrouwen op wat er gebeurt, waarom het gebeurt, en wat dat voor hen betekent.

Daarom hanteren we drie ethische uitgangspunten bij de (toekomstige) inzet van AI:

  1. Transparantie
    We leggen helder uit wat AI wel en niet doet. Cliënten krijgen begrijpelijke informatie over hoe hun gegevens worden gebruikt en waarom. Vragen stellen mag altijd.
  2. Zeggenschap
    Alleen met expliciete toestemming worden gegevens gebruikt. De cliënt beslist zelf of en wat er gedeeld wordt, met wie, en voor welk doel. Geen automatische verwerking, maar bewuste keuze.
  3. Zorgvuldigheid en inclusie
    We toetsen of AI daadwerkelijk bijdraagt aan passende, eerlijke begeleiding. Daarbij letten we op mogelijke vertekeningen in data en blijven we de mens als vertrekpunt nemen – niet het gemiddelde.

AI + empathie = de toekomst van leefstijlzorg

De kracht zit wat ons betreft in de combinatie: menselijke aandacht én technologische ondersteuning. Zo bouwen we aan leefstijlcoaching die past bij deze tijd en tegelijk nauw blijft aansluiten bij de behoeften van de cliënt in hun herstel en dagelijks leven.

Samen werken aan verantwoorde innovatie?

Bij OLaR Coaching verkennen we met zorgorganisaties, techpartners en onderzoekers hoe we AI kunnen inzetten in leefstijltrajecten na kanker – veilig, ethisch en zinvol. Wil je meedenken, meedoen of meer weten?

👉 Neem contact op

Olar Logo
Oncology, Lifestyle and Rehabilitation is een product van ‘Van Hemert Leefstijlcoaching’.
© OLaR Coaching
Gebaseerd op:
Cool Coaching